De ce pachetul de 50 de miliarde de euro anunțat de UE pentru Ucraina nu ajută Kievul în aceste momente dificile / Politico: „E practic nimic”

De ce pachetul de 50 de miliarde de euro anunțat de UE pentru Ucraina nu ajută Kievul în aceste momente dificile / Politico: „E practic nimic”
Publicat: 22/02/2024, 14:24

Uniunea Europeană a aprobat recent un pachet de 50 de miliarde de euro destinat ajutorării Ucrainei, însă presa internațională scrie că efectul acestuia ar putea să nu fie cel scontat de autoritățile de la Bruxelles.

Politico Europe notează că, în același timp, ajutorul financiar promis de Washington pentru Ucraina pare destul de incert momentan, ca urmare a opoziției republicanilor, ceea ce pune Europa într-o poziție destul de dificilă.

Mai mult decât atât, posibilitatea ca Donald Trump să revină la Casa Albă adâncește incertitudinile în ceea ce privește viitorul Ucrainei, iar acest lucru nu face altceva decât să pună presiune și mai mare pe Uniunea Europeană, care simte că va trebui să susțină mult mai mult Kievul în următorii ani.

FMI: Ucraina se confruntă cu un deficit important

În timp ce cele 50 de miliarde de euro ale UE sunt alocate pentru perioada 2024-2027 Fondul Monetar Internațional estimează deficitul de finanțare al Ucrainei la peste 40 de miliarde de dolari doar în acest an.

Pentru Kiev, unul dintre cele mai mari riscuri este că actuala situație financiară, cauzată de războiul cu Rusia, ar impune tipărirea de noi bancnote, deci, creșterea inflației la cote care ar risca să scape de sub control.

Pachetul de sprijin al UE a fost prezentat ca fiind o dovadă a angajamentului Blocului Comunitar față de Ucraina. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat acest acord și a dat asigurări că UE va fi alături de Kiev „atât timp cât va fi nevoie”.

Ușurarea liderilor după summitul de la Bruxelles a fost palpabilă, arată sursa citată. Cu toate acestea, nu toată lumea împărtășește optimismul oficialilor europeni.

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, spune că acordul este „un pas în direcția bună”, dar nimic mai mult decât atât.

Banii de la UE nu sunt suficienți

Politico Europe notează că această sumă destinată Ucrainei reprezintă o parte nesemnificativă din suma pe care UE o are la dispoziție în acest moment (peste o mie de miliarde de dolari), însă banii europeni au destinații dintre cele mai variate, de la subvenționarea fermierilor și până la dezvoltarea infrastructurii, ceea ce face ca alocarea celor 50 de miliarde pentru Ucraina să fie un subiect sensibil.

„Toată lumea realizează că 50 de miliarde nu sunt suficiente. Europa realizează că trebuie să-și intensifice eforturile”, spune Johan Van Overtveldt, președintele Comisiei pentru buget din Parlamentul European.

Banca Mondială estimează că Ucraina va avea nevoie, pe termen lung, de 411 miliarde de dolari pentru reconstrucție.

Există o acceptare a faptului că, la un moment dat, Kievul ar putea fi nevoit să învețe să stea pe propriile picioare, spune Matteo Patrone, un oficial al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

„Ucraina trebuie să devină mai autonomă în viitor, deoarece nu poate continua să acopere jumătate din bugetul său prin finanțare externă”, a spus el.

Un plan propus de Statele Unite și alți aliați occidentali pentru asigurarea finanțării de care Ucraina are atât de mare nevoie este confiscarea activelor ruse în valoare de peste 200 de miliarde de euro înghețate în Occident.

Potrivit susținătorilor propunerii, planul ar oferi Ucrainei garanții pe termen lung, deoarece, spre deosebire de contribuțiile de la bugetul UE, aprobarea acestuia nu necesită unanimitate din partea celor 27, mai notează sursa citată.

Cu toate acestea, și această propunere întâmpină dificultăți. Planului i se opun deja cele mai mari trei țări ale Blocului comunitar, Germania, Franța și Italia. Cele trei țări sunt îngrijorate de consecințele juridice și financiare pe care acesta le-ar putea aduce, inclusiv îndepărtarea investitorilor de zona euro. Mai mult, cele trei țări se tem că o decizie în acest sens l-ar putea determina pe Vladimir Putin să răspundă cu atacuri cibernetice.

Kievul depinde de ajutorul internațional

Kievul se bazează pe împrumuturi și granturi din partea Occidentului pentru a-și acoperi cheltuielile sociale esențiale, cum ar fi salariile funcționarilor publici și angajaților din Sănătate și Educație.

Uniunea Europeană și Statele Unite au fost cei mai mari susținători financiari ai Ucrainei, oferind 27,5 miliarde de euro, respectiv 22,9 miliarde de euro Kievului de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie 2022, și până la sfârșitul anului trecut.

Anul acesta, finanțarea anunțată pare suficientă, dar suma pe care UE o va acorda Ucrainei de acum și până în 2027 ar putea scădea anual, mai arată Politico.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Modul în care Lidia Buble a aflat că este înșelată Ca orice femeie, rămâi șocată
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...